Naslovna  |  Srbija  |  Od septembra 11 novih obrazovnih profila po dualnom modelu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

14. 05. 2018.

Autor: Radio Luna/Tanjug Izvor: Tanjug/RTS

Od septembra 11 novih obrazovnih profila po dualnom modelu

Dualni model obrazovanja biće primenjen u 84 škole u 59 gradova u Srbiji

Od naredne školske godine u srednjim stručnim školama u Srbiji biće uvedeno 11 novih obrazovnih profila po dualnom modelu obrazovanja.

-          Novi obrazovni profili su uvedeni u skladu sa potrebama tržišta rada i odnose se na oblasti hotelijerstva i turizma, građevine, informacionih tehnologija, mašinstva i elektrotehnike, istakla je pomoćnica ministra prosvete Gabrijela Grujić.

Dualni model obrazovanja biće primenjen u  84 škole u 59 gradova u Srbiji što je, prema rečima pomoćnice ministra prosveta, za deset odsto više nego prošle godine.

Prošle godine su umrežavane veštine, a ovog puta umrežavaju se područja rada, pa je povećan i broj kompanija u kojima će učenici učiti radom. Prijavilo se oko 800 kompanija koje ispunjavaju neophodne uslove, a Grujičeva je naglasila da očekuje da će već u prvom krugu biti popunjena sva mesta u školama koje rade po dualnom modelu.

Podaci koje je radila ETF organizacija – Evropska fondacija za obuke govore da je 85 odsto učenika reklo da se nisu pokajali što su upisali dualno obrazovanje.

-          Oko 90 odsto poslodavaca koji su u sistemu dualnog obrazovanja je izjavilo da želi da nastavi tu saradnju, a 60 odsto poslodavaca je spremno da mlade ljude odmah posle formalnog školovanja zaposli, dodala je Grujićeva.

Učenici koji uče po dualnom modelu obrazovanja teorijska znanja stiču u školi, a praktična u kompanijama, ali u tim kompanijama nisu zaposleni već su na praksi, sa mogućnošću zaposoenja. 

Šef Odeljenja za istraživanje obrazovnih sistema Švajcarskog ekonomskog instituta i član Komisije za implementaciju dualnog obrazovanja Vlade Srbije Ursula Renold kaže da treba vremena za uspešno povezivanje obrazovnog sistema i komapnija i da je ubeđena da će taj proces u Srbiji napredovati, da mu treba malo vremena, kao i u svakoj drugoj zemlji. Kako kaže, u Švajcarskoj kada se uvodi novo zanimanje potrebne su tri godine priprema da bi se to implementiralo u škole.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage