Naslovna  |  Srbija  |  Zavod za zaštitu prirode: Više od deset odsto teritorije da ima status zaštićenog prirodnog dobra
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

07. 05. 2018.

Autor: Radio Luna Izvor: Beta

Zavod za zaštitu prirode: Više od deset odsto teritorije da ima status zaštićenog prirodnog dobra

Pored povećanja teritorije pod zaštitom, neophodno je raditi na unapređenju mera upravljanja zaštićenim područjima, poručuju iz Zavoda za zaštitu prirode

Zavod za zaštitu prirode Srbije je saopštio da će nastojati da uskoro više od deset odsto teritorije Srbije bude u statusu zaštićenog prirodnog dobra, čime će biti ispunjen jedan od standarda za zaštitu prirode Evropske unije.

Beta prenosi da je do sada zaštićeno 7,48 odsto teritorije Srbije, odnosno pet nacionalnih parkova, 16 parkova prirode, 20 predela izuzetnih odlika, 70 rezervata prirode, 314 spomenika prirode i četiri zaštićena staništa.

Parkovi prirode, poput Golije, Zlatibora, Radana, Stare planine, čine najveći deo zaštićene površine. Prostoru se na oko 296.285 hektara. Nacionalni pakrovi, od kojih je Đerdap najveći po površini, zauzimaju 123.663 hektara. Predeli izuzetnih odlika se prostiru na ukupno 106.362 hektara, a specijalni rezervati prirode, poput Uvca, na ukupno 49.418 hektara.

Više od 1730 biljnih i životinjskih vrsta je strogo zaštićeno 1.735, dok je dodatnih oko 850 vrsta biljaka i životinja pod zaštitom države. 

Zavod za zaštitu prirode Srbije postoji 70 godina. Obavlja delatnost zaštite i unapređenja prirodne baštine Srbije.

Inače, Srbija je jedan od 158 svetskih centara biodiverziteta i zajedno sa Zapadnim Balkanom, jedan od šest evropskih centara biodiverziteta. Najavljeno je da će sedam decenija rada Zavoda i institucionalne zaštite prirode u Srbiji i svetu biti obeleženo 9. juna u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u Beogradu.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage