Naslovna  |  Srbija  |  Tri kandidata za rektora Univerziteta u Beogradu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

13. 04. 2018. Beograd

Autor: Radio Luna Izvor: Agencija

Tri kandidata za rektora Univerziteta u Beogradu

Na konkurs za rektora Univerziteta u Beogradu fakulteti su predložili tri kandidata - profesore Ivanku Popović, Aleksandra Lipkovskog, Miloša Nedeljkovića.

Izbor prvog čoveka najstarijeg univerziteta u Srbiji mora biti završen do 29. maja.

Konkurs za izbor novog rukovodstva raspisan je 28. februara i trajao je do početka aprila, do kada su fakulteti UB, njih 31, mogli da predlože svoje kandidate.

Predložena su tri kandidata - profesor Matematičkog fakulteta i bivši dekan tog fakulteta Aleksandar Lipkovski, profesor i bivši dekan Mašinskog fakulteta Miloš Nedeljković i profesor i bivši dekan Tehnološko-metalurškog fakulteta Ivanka Popović. 

Predsednik Saveta Univerziteta u Beogradu prof. Branko Kovačević kaže za Tanjug da kandidati sada moraju da dobiju podršku više od jedne trećine fakulteta i instituta koji ulaze u sastav Univerziteta u Beogradu (31 fakultet i 11 instituta). 

Kandidat koji dobije potrebnu podršku ide na Senat UB gde treba da dobije podršku trećine članova plus jedan glas, da bi prošao u naredni krug i stigne do Saveta UB koji bira rektora. 

Kovačević pojašnjava da kandidat koji dobije više od 50 odsto glasova na Senatu biće novi rektor Univerziteta u Beogradu. Rektor predlaže četiri prorektora koje delegiraju fakulteti i instituti, a njih bira takođe Savet. 

"Imaćemo krajem maja novo rukovodstvo Univerziteta u Beogradu. Neki univerziteti u Srbiji su to već završili. Ako ne prođe ni jedan kandidat na Savetu idu novi izbori", kaže profesor Kovačević. 

Mandat starog rukovodstva završava se 30. septembra, a mandat novog počinje 1. oktobra. Zakon daje mogućnost da pojedinac bude rektor u dva mandata. 

Nepisano pravilo je da se kao rektori UB smenjuju kandidati grupacija kako bi sve četiri grupacije bile podjednako zastupljene, a novi mandat trebao bi da pripadne prirodno-matematičkoj grupaciji. 

"To je dogovor na nivou univerziteta kako bi sve grupacije bile zastupljene. Takođe, svaka grupacija daje po jednog prorektora", pojasnio je Kovačević. 

Međutim, tu je moguć i jedan problem, da kandidat može da pripada, recimo, grupaciji prirodno-matematičkih nauka, a da predaje na nekom tehničkom fakultetu. 

"Sada je pitanje kako se ti kandidati gledaju, da li kao kandidati grupacija kojima pripadaju ili grupacije kod koje su zaposleni", naglašava Kovačević. 

Podseća da su od 2010. godine u dva mandata rektori bili predstavnici društveno-humanističkih nauka prof. Marija Bogdanović, a zatim prof. Dejan Popović sa svojim timovima. 

Zatim su došle na red tehničko-tehnološke grupacije, te je prof. Branko Kovačević bio rektor u dva mandata, nasledio ga je prof. Vladimir Bumbaširević kao predstavnik veća grupacija medicinskih nauka. 

Univerzitet u Beogradu za 210 godina postojanja imao je samo jednu ženu rektora prof. Mariju Bogdanović.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage