Naslovna  |  Srbija  |  Šabić: Državno veće tužilaca da dostavi informacije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

02. 03. 2018.

Autor: Radio Luna Izvor: Radio Luna

Šabić: Državno veće tužilaca da dostavi informacije

Povodom afere oko izbora 52 tužioca čiji je izbor na dnevnom redu Narodne skupštine u utorak

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić je naložio Državnom veću tužilaca da u roku od tri dana dostavi informacije Alumni klubu Pravosudne akademije AKPA koje je ovaj organ prethodno odbio da dostavi, a koje se odnose na spornu sednicu od 14. decembra 2017. godine na kojoj je parlamentu predložen izbor 52 tužilaca širom Srbije.

Akpa u saopštenju podseća da je pre te sednice u javnost procureo spisak sa imenima 24 kandidata koja će biti predložena, dok je na samoj sednici bez obrazloženja isključena javnost.

AKPA je odmah tražila zapisnik sa sporne sednice i objašnjenje ko je, gde i na osnovu kojih kriterijuma sastavio spisak i zašto je isključena javnost, ali je DVT odbio da zapisnik dostavi. Predsednica Narodne skupštine stavila je Predlog odluke o izboru tužilaca na dnevni red sednice parlamenta zakazane za utorak.

-         AKPA ocenjuje da je ovo ilustrativan primer kako se u Srbiji biraju sudije i tužioci, i kako se odluke donose van institucija i daleko od javnosti. Sve se događa u jeku debate o izmeni Ustava u oblasti pravosuđa i u ovom izboru učestvuje i politika, ali i Udruženje tužilaca Srbije, čijih je pet istaknutih članova u sastavu DVT i pokazuje kako njihovo neslaganje o ustavnim amandmanima nema odraza u konkretnim izborima tužilaca, ali i naglašava potrebu da se što pre uvedu jasni kriterijumi za izbor pravosudnih funkcionera, kako nam se ovakve afere ne bi ponavljale, navodi se u saopštenju Alumni kluba Pravosudne akademije.

AKPA poziva Narodnu skupštinu da spreči izbor, te da se ceo postupak ponovi, jer, kako ističu, javnost opravdano neće imati poverenje u javne funkcionere izabrane uz postojeće manjkavosti.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage