Naslovna  |  Srbija  |  AKPA: Ne sme prestati dijalog u pravosuđu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

20. 02. 2018.

Autor: Radio Luna/Beta Izvor: Radio Luna/Beta

AKPA: Ne sme prestati dijalog u pravosuđu

Udruženje: Predstavnici Ministarstva pravde vređali učesnike okruglog stola o Ustavnim promenama

Alumni klub Pravosudne akademije je saopštio da žali što je nekoliko važnih strukovnih i nevladinih organizacija napustilo zvaničnu javnu raspravu o izmeni Ustava Republike Srbije u oblasti pravosuđa.

Kako navode, na skupu su ostali predstavnici Visokog saveta sudstva, Republičkog javnog tužilaštva, Udruženja sudija prekršajnih sudova, pojedine sudije novosadskih sudova, AKPA.

-         Izmena najvišeg pravnog akta značajna je za sve sudije, tužioce, njihove pomoćnike, polaznike Pravosudne akademije, za zakonodavnu i izvršnu vlast, nevladin sektor, kao i za sve građane. Upravo zato, svi koji učestvujemo u raspravi treba da se uzdržavamo od “teških reči” i svaku kritiku da argumentujemo, navodi AKPA u saopštenju.

Dodaju da je dobro u raspravi čuti mišljenja ne samo nevladinog sektora, već i organa poput Vrhovnog kasacionog suda, Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, koji, kkao dodjau iz AKPA, godinama nisu iznosili svoje mišljenje o pravosudnim temama, iako su neka goruća pitanja stvarala velike probleme. - 

-           Tako smatramo uprkos tome što ta mišljenja ocenjujemo kao neobjektivna i nesveobuhvatna kada je u pitanju položaj Pravosudne akademije u pravnom sistemu, navode u saopštenju iz AKPA.

-         Proces demokratizacije pravosuđa podrazumeva, nažalost, i turbulencije, a toga ni AKPA nije bio pošteđen, te mesecima unazad imamo brojne uvrede na račun našeg udruženja i Pravosudne akademije i to od strane kolega iz strukovnih udruženja, uprkos čemu mi nastojimo da dijalogom, kao jedinim mogućim sredstvom premošćavamo razlike. Zato je AKPA juče ostala na javnoj raspravi u Novom Sadu i zato će danas prisustvovati skupu koji organizuju one organizacije koje su juče raspravu napustile, jer još uvek verujemo u dijalog, poručuje AKPA.

                                              Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije: Predstavnici Ministarstva pravde vređali učesnike okruglog stola o Ustavnim promenama

Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije je saopštilo da je napustilo okrugli sto o Radnom tekstu amandmana na Ustav, jer su predstavnici Ministarstva pravde umesto konstruktivne i stručne javne rasprave bezobzirno vređali i omalovažavali sudije i tužioce.

Okrugli sto o Radnom tekstu amandmana na Ustav, održana je juče u Novom Sadu, a raspavu su napustili i predstavnici Društva sudija, Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, Advokatske komore Vojvodine i nevladinih organizacija.

-         Umesto konstruktivne i stručne javne rasprave napravljen je zaokret u diskusiji od strane predstavnika Ministarstva pravde, koji je pokušao da diskredituje pravosudni sistem, bezbobzirno upućujući uvrede i omalovažavajući bez ikakvog realnog osnova nosioce sudijske i javnotužilačke funkcije. Takav odnos prema pravosudnom sistemu je nedopustiv i predstavnici Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika to nisu mogli da tolerišu, navodi se u saopštenju. 

Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije dostavili su prethodno detaljnu analizu Radnog teksta amandmana na Ustav u kojem su kritikovali predložena rešenja.

Iz tog udruženja su istakli da sudije i tužioci moraju da budu nezavisni i samostalni u svom radu, oslobođeni bilo kog uticaja i dodali da je ključni problem u pravosudnom sistemu, to što se nije mnogo odmaklo u depolitizaciji izbora sudija i javnih tužilaca kako je to predivđeno Nacionalnom strategijom za reformu pravosuđa i Akcinim planom za Poglavlje 23.

Dodali su i da je važno pitanje Pravosudne akademije, koja je u radnom tekstu predviđena kao, kako se navodi,  ultimativni uslov za izbor na pravosudnu funkciju.

Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije je ukazalo da jedino uvažavanjem svih relevantnih činilaca i oslanjanjem na konkretne i pravne argumenate moguće je obezbediti kvalitetnu javnu raspravu o izmeni Ustava.

DVT: Amandmani smanjuju samostalnost tužilaštva, povući predloženi tekst

Državno veće tužilaca je ocenilo juče da radni tekst amandmana Ministarstva pravde na Ustav Srbije smanjuje dostignuti nivo samostalnosti javnog tužilaštva i predložilo da se postojeći tekst povuče iz javne rasprave. 
-           Mišljenja smo da je neophodno formiranje radne grupe u čijem će sastavu biti i relevantni predstavnici struke, koja će sačiniti novi radni tekst izmena Ustava, uzimajući u obzir sve do sada iznete primedbe, a koji će kasnije biti osnov za kvalitetnu, suštinsku i sveobuhvatnu javnu raspravu, saopštilo je DVT.

Prema njihovoj oceni, predloženo rešenj,  po kom bi predstavnici javnog tužilaštva bili u manjini u sastavu Visokog saveta tužilaca, dovelo bi do toga da o svim bitnim pitanjima iz nadležnosti tog tela, a kojima se jemči samostalnost javnog tužilaštva (izbor, napredovanje, razrešenje, disciplinska odgovornost, materijalni položaj), odlučuju članovi koje bira Skupština Srbije. Prema oceni DVT, to je u suprotnosti sa Akcionim planom za poglavlje 23 koji predvidja sastav tužilačkog saveta sa najmanje 50 odsto članova iz reda javnih tužilaca. 

Kako navode, sporno je rešenje prema kom disciplinski postupak i postupak razrešenja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca može pokrenuti ministar nadležan za pravosudje, što, kako je naveo DVT, otvara prostor izvršnoj vlasti za odlučivanje o poverenju ili nepoverenju u odnosu na pojedinačne tužioce.

Veće je dodalo da su zabrinjavajuća i sledeća rešenja: mogućnost trajnog premeštanja zamenika javnog tužioca u drugo javno tužilaštvo, bez njegove saglasnosti, ukidanje krivičnopravnog i krivičnoprocesnog imuniteta javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, ukidanje samostalnosti javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca.

-       Posebno zabrinjava odredba kojom se na nejasan i nedorečen način, kao novi uslov za izbor zamenika javnog tužioca u najnižim tužilaštvima, uvodi prethodno okončana posebna obuka u instituciji za obuku u pravosuđu, naveo je DVT i dodao da taj predlog otvara mogućnost da se faktička nadležnost za prvi izbor zamenika javnih tužilaca, u tužilaštvima najnižeg nivoa, izmesti iz Visokog saveta tužilaca, kao samostalnog organa, na instituciju koja nema garancije nezavisnosti ni samostalnosti.

Veće smatra da radni tekst sadrži i izvesna pozitivna rešenja kao što je nadležnost  Visokog saveta tužilaca za izbor i razrešenje zamenika javnih tužilaca i javnih tužilaca, kao i ukidanje prvog izbora zamenika javnih tužilaca na trogodišnji mandat. 

DVT je dodalo da je sačinilo detaljnu analizu sa komentarima i primedbama na predloženi radni tekst amandana i da će svoje predloge izmena Ustava izneti naknadno.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage