Naslovna  |  Srbija  |  Rusija privremeno obustavila uvoz krušaka iz Srbije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

15. 02. 2018.

Autor: Radio Luna Izvor: Beta

Rusija privremeno obustavila uvoz krušaka iz Srbije

Do održavanja ekspertskih pregovora i razjašnjenja situacije sa kompetentnim službama

Rusija je uvela privremeno ograničenje uvoza u Rusiju krušaka iz Srbije, zbog sumnje da su uvezene iz trećih država.

-          Ruska služba za fitosanitarni nadzor je višekratno izražavala zabrinutost nacionalnoj organizaciji za karantin i zaštitu bilja Srbije zbog otkrivanja poljoprivrednih proizvoda koji po sorti nisu karakteristični za Srbiju, navodi se u saopštenju.

Kako prenosi Beta, služba je objasnila da je to u suprotnosti sa zabranom uvoza iz zemalja EU, koji je Rusija uvela u avgustu 2014. godine.

Ruska služba za fitosanitarni nadzor je saopštila na sajtu da će uvoz krušaka biti ograničen, kako su naveli, do održavanja ekspertskih pregovora i razjašnjenja situacije sa kompetentnim službama te zemlje, misleći na Srbiju, odnosno, kako je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede Srbije, dok ekspertski timovi sa obe strane ne obave neophodne konsultacije.

Ruska služba je navela da je tokom provera uvoza krušaka iz Srbije u februaru ove godine našla sortu "konferencija" koja nije karakteristična za Srbiju.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije je navelo da u februaru nije bilo izvoz krušaka na rusko tržište, dok je nekoliko manjih isporuka bilo u januaru, a da se najviše kruške izvozi se u periodu septembar decembar.

Sorta duguljastih zelenkastih krušaka "konferencija" je nastala u Velikoj Britaniji gde je tako nazvana jer je 1885. godine osvojila prvu nagradu na "Državnoj konferenciji o kruškama" u Londonu.

Ta sorta je veoma otporna i prilagodljiva, te se gaji širom Evrope, čak i na severu Francuske, i u Alpima, a njen jesenji plod, ukoliko je propisno ubran i ohladjen, traje veći deo zime.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage