Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

14. 02. 2018.

Autor: Radio Luna Izvor: Radio Luna/RTS/SPC

Danas je Sveti Trifun- dan ljubavi

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Svetog Trifuna, a vernici zapadne tradicije Svetog Valentina. Obojica su zaštitnici iskrene ljubavi hrišćana

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju danas Svetog Trifuna, jednog od Hristovih velikomučenika koji je postradao za hrišćansku veru, zaštitnika bračne ljubavi i vernosti, vinogradara i poljskih radova. Vernici zapadne tradicije obeležavaju Svetog Valentina koji je, takođe, zaštitnik iskrene ljubavi svih hrišćana

Kako se navodi na sajtu Srpske pravoslavne crkve, Sveti mučenik Trifun je rođen u selu Kampsadi u Frigiji. Još je u detinjstvu imao dar da izgoni zle duhove i isceljuje bolesne.

Trifun je izlečio od ludila ćerku cara Gordijana III, vladara Rimskog carstva, od kojeg je dobio brojne darove koje je razdelio siromašnima.

Žitija i hrišćansko stradanje oba svetitelja našli su mesto u Ohridskom prologu vladike Nikolaja Velimirovića. Vladika Nikolaj je pisao da je velikomučenik Trifun poginuo 250. godine u Nikeji od mača rimskog cara Dakija, odnosno Dekije Trajana. Sveti Trifun je sahranjen skromno, na sopstveni zahtev, u selu Kampsadi u kojem je i rođen.

Sveti Valentin, kako piše vladika Nikolaj, bio je episkop u italijanskom gradu Interamni, gde se proslavio kao iscelitelj brata rimskog tribuna Frontana i Herimona, sina poznatog filosofa Kratona, čime je mnoge preobratio u hrišćansku veru. Valentin je sa svojim sledbenicima posečen mačem 273. godine, zapisano je u Prologu.

Inače, 14. febrar je poznat i kao Dan zaljubljenih. Taj običaj potiče iz vremena antičke Grčke i Rima, kada su slavljena božanstva plodnosti i zaštitnici svetosti braka.

Svetog Trifuna slave mnogobrojni esnafi, vinogradari, mehandžije, a na liturgijama se pominje stradanje svetitelja Trifuna.

Sveta liturgija je služena 13. februara u hramovima pravoslavne crkve, jer spomen Svetog mučenika Trifuna ove godine pada u sredu Sirne sedmice.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage