Naslovna  |  Srbija  |  Istraživanje: Građani zadovoljniji radom lokalnih samouprava na jugu Srbije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

31. 01. 2018.

Autor: Radio Luna Izvor: Tanjug//FoNet

Istraživanje: Građani zadovoljniji radom lokalnih samouprava na jugu Srbije

Loša infrastruktura, napušteni psi i kriminal su navedeni kao najveći bezbednosni problemi

Stanovnici 34 opštine na jugoistoku i jugozapadu Srbije su zadovoljniji radom lokalnih samouprava i kvalitetom života, pokazuju rezultati istraživanja koje su finansijski podržale Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES.

Predstavljajući rezulatate istraživanja u Novom Pazaru, Vranju i Nišu, u kojima je u oktobru i novembru 2017. godine sproveden treći istraživački ciklus na reprezentativnom uzorku od 8.256 punoletnih građana i građanki, istaknut je trend porasta broja ljudi koji smatraju da lokalne vlasti vode računa o građanima i da pružaju usluge adekvatne njihovim potrebama.

-         Što se tiče procedura obavljanja poslova u opštinama, ona je prema rezultatima unapređena u odnosu na prethodni period na šta ukazuju nalazi da je 2010. i 2013. godine broj onih koji su smatrali da se poslovi u opštini brzo mogu obaviti bio 27, odnosno 22 posto dok u ovom istraživanju taj procenat iznosi 35 posto, navode iz Evropskog PROGRES-a podsetivši na prethodna istraživanja i naglasivši da pružaju  važne nalaze koji mogu da posluže kao smernice za dalje unapređenje rada lokalnih organa vlasti, ali i za praćenje potreba stanovništva.

-         Vidimo trendove poboljšanja, ali svakako postoji prostor za unapređenje rada lokalne samouprave. Primera radi, 27 posto ispitanika smatra da su procedure komplikovane, a čak 81 posto veruje da nisu adekvatno informisani o budžetu. Treba takođe uzeti u obzir da se ovo istraživanje zasniva na subjektivnim ocenama, a realni parametri poput plate koja je za 30 odsto manja od republičkog proseka pokazuju da je potrebno raditi i na poboljšanju životnog standarda, istakao je Ivo Čolović ispred CeSID-a prilikom predstavljanja rezultata.

Ističući da stanovništvo prepoznaje da lokalna samouprava zaista postaje servis građana, nacionalni menadžer programa Evropski PROGRES Marko Vujačić je izneo podatak da je oko šest odsto građana navelo da živi nepodnošljivo, poručivši da je to signal za lokalne i nacionalne vlasti, ali i razvojne programe poput Evropskog PROGRES- a da nastave da pružaju podršku opštinama. 

Da najviše treba ulagati u poljoprivredu smatra 44 odsto ispitanika iz tog dela Srbije, prema podacima koje je izneo Bojan Klačar iz Centra za slobodne izbore i demokratiju CeSID-a koje je učestvovalo u sprovođenju istraživanja. Klačar je naveo da 22 posto ispitanika potom navodi da u pogledu razvoja treba ulagati u laku industriju.

Za poboljšanje uslova života, najviše građana i građanki smatra da bi trebalo ulagati u infrastrukturu, zdravstvo, kanalizaciju i vodovod i u pomoć socijalno ugroženim grupama. Kao najveći bezbednosni problemi na ovim prostorima navedeni su loša infrastruktura, napušteni psi i kriminal.

Rzultati istraživanja će dati smernice za dalje unapređenje i pri kreiranju razvojnih politika i projekata koji treba da doprinesu boljem životu stanovništva.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage