Naslovna  |  Srbija  |  Transparentnost Srbija: Srbija nazadovala po otvorenosti budžeta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

31. 01. 2018. Beograd

Autor: Radio Luna Izvor: Transparentnost Srbija/Beta

Transparentnost Srbija: Srbija nazadovala po otvorenosti budžeta

Po, kako podsećaju iz Transparentnosti Srbija, jedinom svetskom nezavisnom i komparativnom istraživanju koje ispituje stanja u tri oblasti budžetske odgovornosti: transparentnost, nadzor i učešće javnosti.

Međunarodno istraživanje Indeks otvorenosti budžeta (Open budget index - OBI) je stvrstalo Srbiju na 62. mesto od 115 zemalja. Taj rezultat, kako navodi Transparentnost Srbija, pokazuje da smo država u kojoj budžetski dokumenti nisu dovoljno otvoreni i sveobuhvatni. 

-         Od tri glavne oblasti istraživanja Srbija je daleko najlošije ocenjena u pogledu učešća javnosti, sa samo 2 poena (svetski prosek 12), a ocene za Srbiju su dobre jedino u kategoriji revizorskog nadzora, navode iz Transparentnosti Srbija i dodaju da je Srbija u tom istraživanju za 2017. godinu dobila 43 od sto mogućih poena, što je manji rezultat nego 2015, pa je zbog toga, ali i povećanja broja obuhvaćenih zemalja, pala za 15 mesta na listi (2015. je zauzimala 47. mesto od ukupno 102 zemlje).

Transparenost Srbija ocenjuje da je nepoštovanje rokova glavni razlog za takvu poziciju Srbije, usled čega ni građani ni narodni poslanici nemaju dovoljno vremena za razmatranje ključnih budžetskih dokumenata.

-         Na loš plasman Srbije najviše je uticalo to što Vlada već godinama ne dostavlja predlog zakona o završnom računu budžeta, dok predlog budžeta dostavlja tek nakon isteka propisanog roka. Takođe, polugodišnji izveštaj o realizaciji budžeta u Srbiji je nedovoljno sadržajan. Usled toga, po standardima ovog istraživanja se smatra da građani, zainteresovane grupe i stručna javnost nisu imali blagovremene informacije, niti su mogli da utiču na pripremu budžeta, navodi u saopštenju Transparentnost Srbija i dodaje da se glavne preporuke za Srbiju odnose na poštovanje Zakona o budžetskom sistemu u pogledu rokova za izradu ključnih dokumenata i njihovo objavljivanje i da se polugodišnji izveštaj upotpuni makroekonomskim prognozama u skladu sa međunarodnim standardima, ali i da se gradjanski budžet objavljuje ranije. 

Iz Transparentnosti Srbija objašnjavaju da je indeks otvorenosti budžeta zasnovan na 109 indikatora koji pokazuju da li državni organi pripremaju osam ključnih budžetskih dokumenata, da li su oni dostupni javnosti i da li su informacije koje sadrže sveobuhvatne i korisne.

Kako navode iz Transparentnost Srbija, u pitanju je jedino svetsko nezavisno i komparativno istraživanje koje ispituje stanja u tri oblasti budžetske odgovornosti: transaprentnost, nadzor i učešće javnosti. Rezultati se objavljuju svake druge godine, počev od 2006.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage