Naslovna  |  Srbija  |  AKPA: Ustavnom sudu predloženo da obustavi izbor tužilaca
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

17. 01. 2018.

Autor: Alumni klub Pravosudne akademije Izvor: Radio Luna

AKPA: Ustavnom sudu predloženo da obustavi izbor tužilaca

Član AKPA, učesnik konkursa, podneo je Ustavnom sudu ustavnu žalbu zbog povrede prava na pravičan postupak i jednaku dostupnost javne funkcije povodom postupka izbora tužilaca koji se nalazi pred Parlamentom, a u vezi afere sa spiskom tužilaca koji je procureo u javnost pre zvanične odluke. Žalbom je tražio i donošenje privremene mere kojom bi se zabranilo parlamentu da izvrši izbor tužilaca zbog neregularnosti i povrede ustavnih prava.

Alumni klub Pravosudne akademije je saopštio danas da je od Ustavnog suda zatraženo donošenje privremene mere kojom bi se zaustavio postupak izbora 52 zamenika javna tužilaca, koje je Državno veće tužilaca predložilo parlamentu, a na osnovu spornog spiska koji je procureo u javnost pre zvanične sednice ovog tela na kojoj je odluka zvanično doneta.

Predlog za donošenje privremene mere, kao i utavnu žalbu, podneo je član AKPA, učesnik konkursa, zbog povrede prava na pravičan postupak i prava na javnu funkciju pod jednakim uslovima. Pored toga što je postupak fingiran i unapred su se znali izabrani kandidati, ustavom zajemčena prava su povređena i zato što je razgovor sa kandidatom obavila komisija DVT, a ne DVT, kako je propisano zakonom, kao i zato što je DVT oslobodio polaganja testa sve kandidate koji su ocenjeni po prethodnom pravilniku protiv kog je i sam Ustavni sud pokrenuo postupak utvrđivanja nezakonitosti. Odluka o predlogu 52 kandidata ne sadrži ustavnopravno prihvatljivo obrazloženje jer se navodi da je doneta “na osnovu podataka u koje je DVT imao uvid”, pri čemu se ne znaju koji su to podaci, čime se izbegava mogućnost kontrole odluke, a ne sadrži ni obrazloženu odluku iz koje bi se videlo kojim se kriterijumima DVT rukovodio u stituacijama u kojima je mnoštvo kandidata imalo najviše ocene.

AKPA podseća da ni nakon mesec dana od sporne sednice 14. decembra, DVT nije objavio zapisnik sa sednice, a odbio je i da saopšti da li je i zašto bila protivpravno isključena javnost, zbog čega je u toku žalbeni postupak pred Poverenikom za informacije od javnog značaja, a što sve povećava nepoverenje javnosti u regularnost izbora javnih funkcionera.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage