Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

09. 01. 2018.

Izvor: Radio Luna

Danas je Sveti Stefan

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog prvomučenika - arhiđakona Stefana. U crkvenim spisima je poznat i kao Prvomučenik Stevan jer je prvi koji je stradao za hrišćansku veru.

Pravoslavna crkva, trećeg dana Božića, obeležava Svetog prvomučenika arhiđakona Stefana.

Sveti Stefan, nazvan Prvomučenik, bio je arhiđakon prvobitne Jerusalimske crkve, srodnik apostola Pavla, prvi od sedam đakona koje su sveti apostoli rukopoložili i postavili na službu oko pomaganja siromašnih u Jerusalimu. Bio je Jevrejin koji je živeo u grčkim oblastima Rimskog carstva.

Prvi je stradao za veru hrišćansku i zato je nazvan i Prvomučenik Stevan. Kao propovednik u Jerusalimu, oko svoje 30 godine je kamenovan  do smrti. Njegovo mučeništvo potresno je opisano je na stranicama Svetog pisma Novog zaveta. Njegovo telo je tajno uzeo i sahranio jevrejski knez i potajni hrišćanin Gamalil.

Mošti svetog prvomučenika Stefana su pronađene blizu Jerusalima 415. godine.

Mnoštvo je narodnih običaja i verovanja o Stevanjdanu. Najvažniji posao danas je iznošenje božićne slame iz kuće. Slama se ne baca, već stavlja, radi roda i napredovanja, u raklje voćnog drveća, pčelinjak ili privredne zgrade.Veruje se da božićna slama štiti od grada.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage