Naslovna  |  Srbija  |  Pravosudni saveti opstruišu upis na Pravosudnu akademiju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

01. 12. 2017. Beograd

Autor: AKPA Izvor: Radio Luna

Pravosudni saveti opstruišu upis na Pravosudnu akademiju

Prenosimo u celosti saopštenje Alumni kluba Pravosudne akademije povodom, kako navode, opstruisanja upisa nove generacije na Pravosudnu akademiju od strane pravosudnih saveta - Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) traži da se svih 60 kandidata koji su nedavno položili prijemni ispit za upis u osmu generaciju polaznika obuke za buduće sudije i tužioce prime na Pravosudnu akademiju (PA).

AKPA napominje da Visoki savet sudstva (VSS) i Državno veće tužilaca (VSS) krše svoju zakonsku obavezu da utvrde broj polaznika PA za svaku godinu prema proceni broja slobodnih sudijskih i tužilačkih mesta u godini koja sledi nakon godine u kojoj polaznici završavaju obuku.

Trebalo bi godišnje da imamo generacije koje broje oko 100 polaznika, jer su tolike potrebe pravosuđa za celu Srbiju i ''prirodni odliv'' sudija i tužilaca penzionisanjem, a prošle godine je upisano samo 19 kandidata. AKPA smatra da je neshvatljivo je da VSS i DVT godinama ometaju državnu obuku za buduće sudije tako što u kontinuitetu protivzakonito određuju premali broj polaznika PA, a potom i taj mali broj ne biraju na sudijska i tužilačka mesta. Time propadaju sredstva poreskih obveznika uložena u obuku na PA.

U ovom trenutku, samo je VSS odobrio upis 16 kandidata za upis osme generacije, što je vrlo malo, dok DVT nije ispoštovao svoju obavezu da do 1. marta 2017. godine odredi broj polaznika, pa postoji rizik da zbog nepostupanja ovog organa deo kandidata na konkursu ne bude upisan, što je nedopustivo.

Kako bi se prestalo sa višedecenijskim proizvoljnim biranjem sudija i tužilaca, u očekivanim izmenama Ustava, PA treba da postane uslov za izbor na mesta sudija i tužilaca, pa će nedostajati dovoljno kandidata koji su prethodno završili obuku i imaćemo zamerku EU, jer Srbija ne poštuje evropske standarde u pogledu početne obuke. Da bi se to sprečilo, mora se PA upotrebiti u punom kapacitetu, jer već postoje kašnjenja u reformama predviđena Nacionalnom strategijom za reformu pravosuđa 2013-2018.

AKPA

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage