Naslovna  |  Srbija  |  Za program prekvalifikacije za IT 12.300 kandidata za 900 mesta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

08. 11. 2017.

Autor: Radio Luna Izvor: Tanjug/Beta/RTS

Za program prekvalifikacije za IT 12.300 kandidata za 900 mesta

Procenjuje se da tržištu nedostaje oko 15.000. Oko 70 odsto obučenih u prvom krugu prekvalifikacija, pohađalo stručnu praksu ili našlo posao posao u nekoj od IT kompanija.

Više od 12.300 kandidata se prijavilo na konkurs za prekvalifikacije za IT sektor u Srbiji od kojih će biti odabrano 900 i obučeno za programere, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za informacione tehnologije i e-upravu.

Kandidati će, prema rečima direktora Kancelarije Mihaila Jovanovića proći testove da bi se utvrdilo da li imaju sklonost prema informacionim tehnologijama. Proveravaće se logičko zaključivanje kandidata i osnove engleskog jezika u prvoj fazi, dok u drugom krugu testiranja kandidate očekuju logički testovi.

Nakon testiranja, 900 najboljih će dobiti priliku da tokom obuke od tri do šest meseci savladaju neke od najpopularnijih programskih jezika – Java, Java Script, PHP, i .Net i C.
Proces izbora kandidata, kako su najavili, biće završen do kraja godine. Polaznike programa prekvalifikacije potom čeka oko 250 sati nastave iz oblasti programiranja i oko 160 sati prakse.

Podsećamo da je program prekvalifikacija pokrenut radi smanjenja nezaposlenosti i obezbeđivanja kadrova IT sektoru.  Kreiran je na osnovu istraživanja koje je pokazalo da u narednih godinu dana 118 IT kompanija u Srbiji planira da zaposli 1.000 programera početnika. 

Program obuke je nastavak pilot-projekta u okviru kojeg je ove godine obučeno 97 polaznika.

-         Nama nedostaje 15.000 IT stručnjaka na tržištu i rezultati prvog kruga su fascinantni. Skoro 70 odsto njih je odmah našlo priliku da rade neke poslove u IT kućama i na putu su da se zaposle. Tako da očekujemo i da u drugom krugu bude visok stepen onih koji će naći praksu i zaposlenje u IT kućama, rekao je Jovanović za RTS.

Pilot projekat je pokrenut na predlog ministarskog Saveta za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo kojim predsedava predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage