Naslovna  |  Srbija  |  Đačka kompanija kao vid preduzetničkog učenja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

06. 10. 2017.

Autor: Tanja Veselinović Izvor: N1

Đačka kompanija kao vid preduzetničkog učenja

Program učenička kompanija, u Evropskoj komisiji označen kao najbolji model preduzetničkog obrazovanja, primenjuje manje od polovine srednjih škola u Srbiji.

Program učenička kompanija, u Evropskoj komisiji označen kao najbolji model preduzetničkog obrazovanja, primenjuje manje od polovine srednjih škola u Srbiji.

U Petoj ekonomskoj školi u Rakovici imaju ga već deceniju, a đački timovi iz te škole su pobednici regionalnih i međunarodnih takmičenja. To im je donelo Kabinet za preduzetništvo, koji su opremile četiri revizorsko-konsultantske kuće - KPMG, Deloitte, PricewaterhouseCoopers i Ernst & Young.

Kabinet za preduzetništvo u Petoj ekonomskoj školi u Rakovici, od ove godine, mesto za osmišljavanje đačkih biznis projekata. Članovi novoosnovane đačke kompanije, učenici trećeg razreda, spremni su da u njemu usavrše nov proizvod.

"Našla sam nešto što mi je delovalo zanimljivo. I razredna je doprinela toj ideji. Onda smo razmišljali u grupi kako bi to sve moglo da izgleda da bi uopšte bilo praktično". Smislili smo da kupimo drvene štipaljke, da ih obojimo i ukrasimo i da napravimo držač za slušalice koji može da pomogne jer se, na primer, u prevozu stalno zamrse i nikako da se otpetljaju", objašnjava učenica Vanja Mijalković.

Ovo je samo početna ideja - držač za slušalice u narednim mesecima biće dorađivan, usavršavan, menjan.

"Ideja je najvažnija, iz ideja sve kreće. To je u prvoj fazi, sledeća faza je pravljenje biznis plana, zatim priibavljanje sredstava, a posle toga krećemo u proizvodnju. Priprema traje bukvalno jedna školska godina, a u martu nas čeka takmičenje", kaže učenik Aleksa Vesković.

Nemojte da vas zavara veliki broj direktora u ovoj šemi, jer oni snose svu odgovornost - sami će praviti i doterivati svoj proizvod, ići u nabavku i pronaći investitore.

"Postoje dva načina da nabavimo finansije. Jedan je putem akcija, znači ako se nekome sviđa naša ideja on ima pravo da kupi delove firme tj. akciju, oni imaju pravo na dividendu. Drugi način je sponzorstvo", objašnjava učenik Dušan Ristić.

Procenu da među mladima nema preduzetničkog duha, već deset godina demantuju profesori Pete ekonomske. Snježana Đurđević, profesorka statistike, od samog početka učestvuje u projektu đačka kompanija. Kaže da ga đaci koji u njemu učestvuju pamte kao jednu od najdražih uspomena iz škole.

"Deca kada praktično prolaze nešto što su učili u školi, to ima ostaje trajno. Ono što nauče iz knjiga, kao definicije, znate i sami", rekla je ona.

U proteklih 10 godina, Kabinet za preduzetništvo menjala je kancelarija školske psihološkinje, Aleksandre Stevanović. Kaže da je na putu do uspešnog timskog rada mnoštvo problema. Prvi je razgovor za posao - prolaze ga svi učenici koji se prijave za učešće u đačkoj kompaniji.

"Bude nesporazuma koliko god hoćete, bude različitih oblika neodgovornosti, ali oni su mladi i kroz ovu priču itekako vežbaju da dovedu stvar do kraja, da moraju da pokažu spremnost, inicijativu", smatra Stevanović.

A od inicijative svake škole zavisi i da li će organizovati đačku kompaniju, kao vid preduzetničkog učenja. Obuka za nastavnike je besplatna i organizuje je već 12 godina nevladina organizacija "Dostignuća mladih".

Ipak, u program je trenutno uključeno oko 220 srednjih škola u Srbiji, manje od polovine ukupnog broja, u kojima posluje oko 150 učeničkih kompanija.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage