Naslovna  |  Srbija  |  Praksa za studente u kompanijama i javnim preduzećima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

03. 10. 2017.

Autor: Radio Luna Izvor: Tanjug/RTV/srbija.gov.rs

Praksa za studente u kompanijama i javnim preduzećima

Projekat omogućava studentima da svoja prva praktična radna iskustva steknu u toku studija i da istovremeno usavrše svoje poslovne veštine.

Organizovanje studentske prakse do sada je bilo prepušteno samim fakultetima, dok će od naredne akademske godine biti kreiran Nacionalni model studentske prakse pod nazivom Moj grad, moj izbor, moja karijera.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević otvorio je prvi okrugli sto povodom kreiranja Nacionalnog modela studentske prakse koji će umrežiti fakultete, institucije lokalne samouprave i privredne subjekte.

Šarčević je tom prilikom istakao da je cilj ovog projekta, koji zajednički realizuju resorno ministarstvo, Privredna komora Srbije i Stalna konferencija gradova i opština, omogućavanje studentima da svoja prva praktična radna iskustva steknu u toku studija i da istovremeno usavrše svoje poslovne veštine.

On je podsetio na to da je organizovanje studentske prakse do sada bilo prepušteno samim fakultetima, dok će pomenuti model početi da se primenjuje od 1. oktobra 2018. godine.

-         Resorno ministarstvo je prepoznalo značaj preduzetničkog obrazovanja od najranijeg uzrasta, ukazao je on i dodao da će se nastaviti sa osnivanjem učeničkih zadruga i studentskih kompanija.

Prema njegovim rečima, ideja studentske prakse jeste da mladi ljudi steknu praktična iskustva i budu konkurentni na tržištu rada čim završe studije.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević podsetio je na to da je taj univerzitet 2006. godine osnovao Centar za razvoj karijere, koji se bavi osmišljavanjem studentske prakse. On je ukazao na program BG praksa, koji je počeo 2010. godine, gde studenti Univerziteta u Beogradu obavljaju praksu u javnim i komunalnim preduzećima glavnog grada.

-         Do sada je kroz taj program prošlo 1.800 studenata i približno 250 mentora, precizirao je Bumbaširević.

Inače, projekat Moj grad, moj izbor, moja karijera  je finansijski podržala Švajcarska agencija za razvoj i saradnju.

Prvi okrugli sto povodom kreiranja Nacionalnog modela studentske prakse organizovan je u Beogradu, a slični će biti organizovani i u ostalim Univerzitetskim centrima - Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Novom Pazaru.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage