Naslovna  |  Srbija  |  Stamatović: Niko se ne bavi vrednom imovinom Srbije i Srba u Hrvatskoj
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

04. 08. 2017. Beograd

Autor: Milan Stamatović - Za Zdravu Srbiju

Stamatović: Niko se ne bavi vrednom imovinom Srbije i Srba u Hrvatskoj

Dok Hrvatska i deo BiH sve češće tuže Srbiju tražeći nadoknadu za imovinu firmi i svojih građana u našoj zemlji (nekoliko presuda je već doneseno u njihovu korist), našu državu kao da ne interesuje srpska uzurpirana imovina, navodi Stamatović

– Dok Hrvatska i deo BiH sve češće tuže Srbiju tražeći nadoknadu za imovinu firmi i svojih građana u našoj zemlji (nekoliko presuda je već doneseno u njihovu korist), našu državu kao da ne interesuje srpska uzurpirana imovina, prvenstveno u Hrvatskoj, čija se vrednost procenjuje na više od 30 milijardi evra – poručio je, na dan početka tzv. „Oluje“, tog najvećeg etničkog čišćenja u modernoj Evropi, predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije (ZS) Milan Stamatović.

Najveću imovinu u Hrvatskoj imali su „Geneks“, Železnice Srbije, NIS (pumpe, odmarališta i udeo u Jadranskom naftovodu), „Tigar“, „Putnik“, „Centrotekstil“, EI Niš i brojna druga srpska preduzeća. Hrvatski sudovi se u svojim odlukama o odbijanju zahteva za povraćaj srpske imovine uglavnom pozivaju na činjenicu da oštećeni 1990-te nisu imali pravo svojine upisano u zemljišnim knjigama koje u pravnom sistemu bivše Jugoslavije nije ni postojalo, veće je bilo zastupljeno samo državno ili društveno vlasništvo – podseća Stamatović i naglašava da je dobro što Evropski sud za ljudska prava u Strazburu ta prava priznaje kao svojinska, ali postupci pred tom evropskom institucijom se po pitanju imovine još ne pokreću jer, pravno gledano, zbog namernog odugovlačenja hrvatskih sudova, još nisu isrpljene sve mogućnosti sudskih postupaka u Hrvatskoj.

Pored imovine srpskih preduzeća, bitnu stavku – rekao je Stamatović - čini i imovina Srba proteranih iz Hrvatske čija se vrednost procenjuje na više od 30 milijardi evra. Prema podacima nekadašnjeg Saveznog ministarstva pravde, Srbi su u Hrvatskoj imali 600.000 hektara zemljišta, 18 miliona kvadrata građevinskog prostora, 14 miliona stambenog i četiri miliona poslovnog. U Hrvatskoj su, nakon operacije "Oluja", morali da ostave oko 400.000 poljoprivrednih mašina, 64.000 vozila, oko milion grla stoke, na stotine hiljada opreme i tehnike u stambenim jedinicama.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage