Naslovna  |  Srbija  |  U Srbiji pronađena droga 800 puta jača od marihuane
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

14. 06. 2017.

Autor: Sonja Todorović Izvor: Blic

U Srbiji pronađena droga 800 puta jača od marihuane

Srbiji je prva u svetu pronašla i zaplenila novu drogu, koja je 800 puta jača od marihuane

Srbiji je prva u svetu pronašla i zaplenila novu drogu, koja je 800 puta jača od marihuane. Radi se o psihoaktivnoj supstanci, sinntetičkom kanabinoidu, koji kod ljudi može da izazove teška zdravstvena oštećenja, ekskluzivno saznaje "Blic".

- Ovo je svetski važna vest, s obzirom na to da će informaciju iz Srbije, preko Sistema ranog upozoravanja, dobiti sve zemlje Evropske unije. Kod nas će ova droga odmah biti stavljena na listu zabranjenih psihoaktivnih supstanci. Ostale zemlje će je takođe staviti na listu nakon informacija koje su dobili od nas, s obzirom na to da je kod nas prvo otkrivena - kaže za "Blic" dr Jelena Janković, rukovodilac Centra za rano upozorenje o novim psihoaktivnim supstancama u Ministarstvu zdravlja.

Ona objašnjava da je zahvaljujući dobroj koordinaciji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, po prvi put identifikovana nova psihoaktivna supstanca, koja je po svojoj strukturi sintetički kanabinoid (5F-MDMB-PINACA).

- Ova supstanca pripada grupi psihoaktivnih supstanci koje mogu izazvati teško oštećenje zdravlja ljudi. Sintetički kanabinoidi imaju 100 do 800 puta jače delovanje od kanabisa i javljaju se o u obliku smole, belog praha, kristala, ulja, biljne mešavine. U Evropskoj uniji je do danas prijavljeno 134 vrsta sintetičkih kanabinoida i to je najveća hemijska grupa koja se prati u Sistemu ranog upozoravanja. Proizvodi se najčešće u Kini i Indiji, a često se pakuju u Evropi - objašnjava dr Janković.

 

             Analgetici 100 puta snažniji od morfijuma

Foto: Ilustracija / Promo

 

Pored ove droge, tokom ove godine, Srbija je na listu zabranjenih supstanci stavila je još četiri, koje su po svom sastavu opioidni analgetici od kojih su tri derivati fentanila, koji izaziva vrlo ozbiljne posledice po zdravlje. Inače, fentanil je jedan od najjačih opioidnih analgetika, koji je 100 puta snažniji od morfijuma. Ako se primeni intavenski tada nastupa stanje u kome je čovek bez ikakvog straha, apatičan i ravnodušan na sve što mu se događa. Takođe, osećaj za bol je izrazito smanjen, ali svest ostaje očuvana.

Informacije i o ovim supstancama su takođe dostavljene razmenom informacija u Sistemu ranog upozoravanja i to će biti objavljno u Pravilniku koji će biti objavljen u Službenom glasniku.

 

Foto: Shutterstock

- Sistem ranog upozoravanja o novim psihoaktivnim supstancama ima ključnu ulogu u odgovoru na pojavu novih psihoaktivnih supstanci u EU i funkcioniše po principu prikupljanja informacija o novim supstancama koje su se pojavile u bilo kojoj od 28 država članica, kao i u Turskoj i Norveškoj, i koji omogućava brzo reagovanje na nove pretnje koje se javljaju sa novim psihoaktivnim supstancama - kaže dr Janković.

Prema njenim rečima, u Evropi je samo tokom 2014. godine otkrivena 101 nova psihoaktivna supstanca, a ukupan broj novootkrivenih na evropskom nivou u poslednjih 5 godine je preko 600.

- U 2014. godini izdato je 16 javnih zdravstvenih upozorenja i objvaljeno šest procena rizika od novih psihoaktivnih supstanci - tvrdi dr Janković.

 

Droge dobijaju nove oblike, poput sprejeva za nos

Foto: R. Getel / RAS Srbija

Evropska agencija za narkotike i zavisnost sa sedištem u Lisabonu iznela je prošle nedelje u svom godišnjem izveštaju zastrašujuće podatke prema kojima su novi snažni sintetički opijati, koji imitiraju dejstvo heroina i morfijuma, sve veća zdravstvena pretnja u Europskoj uniji.

U neuobičajenom izveštaju o narkoticima u Evropi, izneta je zabrinutost zbog porasta smrtnih slučajeva predoziranjem u 2016, trećoj uzastopnoj godini u kojoj se povećao broj umrlih iz tog razloga.

U proseku, agencija je identifikovala više od jedne nove psihoaktivne supstance pristigle na tržište EU svake nedelje u 2016.

Krajem prošle godine agencija je proučavala više od 620 novih psihoaktivnih supstanci koje su se pojavile prethodnih godina.

U izveštaju utemeljenom na istraživanju stanja u 35 evropskih država spominje se kako je sve veći broj mladih izložen rastućem broju novih opojnih i vrlo opasnih sintetičkih droga koje dolaze u do sada nepoznatim oblicima, poput kapljica i sprejeva za nos.

Među tim drogama su kanabinoidi, opioidi, benzodiazepini i katinoni, poznatiji kao "soli za kupanje" i posebno opasni fentanili koji su 60 puta jači od heroina, a često se s njim i mešaju. Ulična imena za fentanile su brojna, a samo neka od njih glase Apache, China Girl, China White, Dance Fever, Friend, Goodfella, Jackpot, Murder 8, TNT, Tango and Cash...

 

Brojne institucije uključene u sistem kontrole novih droga


Foto: T to the Anus / Wikipedia

Inače, Ministarstvo zdravlja je tokom 2016. godine uspostavilo Sistem ranog upozoravanja u cilju brze razmene informacija kako u zemlji tako i na međunarodnom nivou, procene rizika i kontrole novih psihoaktivnih supstanci.

Napravljena je mreža institucija koje učestvuju u razmeni informacija i to su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Interpol, Europol, Ministarstvo prosvete, Uprava za izvršenje zatvorskih sankcija, Vojnomedicinska akdemija, referentna laboratorija za identifikaciju psihoaktivnih supstanci, Uprava carina, Instituti i Zavodi za javno zdravlje, zdravstvene ustanove, organizacije civilnog društva.

(Sonja Todorović)

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage