Naslovna  |  Srbija  |  Matić: Srbija nije ugrožena od hakera
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

15. 05. 2017. Beograd

Autor: Tanjug Izvor: Tanjug

Matić: Srbija nije ugrožena od hakera

Državni sekretar ministarstva trgovine i telekomunikacija Tatjana Matić kaže da sistemi u Srbiji u ovom trenutku nisu ugroženi od hakerskog napada koji je proteklog vikenda pogodio svet

Državni sekretar ministarstva trgovine i telekomunikacija Tatjana Matić kaže da sistemi u Srbiji u ovom trenutku nisu ugroženi od hakerskog napada koji je proteklog vikenda pogodio svet.Potpuna zaštita od hakerskih napada, kako kaže, ne postoji, ali je Srbija preduzela korake kako bi se zaštitila u toj oblasti.

"Naša država donela je Zakon o informacionoj bezbednosti i podzakonska akta. Formira se Nacionalni centar pri Ratelu za prijem ovakvih incidenata, centar Uprave zajedničkih poslova za potrebe državnih organa, Ministarstvo odbrane imaće poseban centar", pojasnila je Matić.

Prvi korak zaštite, kako kaže, je uspostaviti korake i mehanizme i da je naša država to već učinila.

"Razvijaju se informacione tehnologije, sajber napadi napreduju tako da nema potpune zaštite. Izraelci su najdalje otišli u zaštiti i oni kažu nemoguće je u potpunosti zaštititi sistem. Operativni sistemi svi imaju slabosti", pojasnila je Matić.
Zaštitite svoje računare.

Matićeva je poručila svim građanima, organizacijama i preduzećima, da zaštite svoje računare i informacione sisteme od malicioznog softvera "WannaCrypt", popularnog naziva "WannaCry", koji onemogućava pristup i korišćenje podataka na računarima.

"Najnoviji sajber napad na globalnom nivou ugrozio je informacione sisteme u preko 150 zemalja, među kojima su i sistemi zdravstvenih organizacija. Ovakvi masovni napadi, naročito na sisteme od posebnog značaja, još jedna su potvrda koliko je tema informacione bezbednosti važna, i koliki izazov ona predstavlja u celom svetu", istakla je Tatjana Matić.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, ona je podsetila da je u Srbiji prošle godine donet Zakon o informacionoj bezbednosti, kao i da su usvojene Uredbe tog zakona.

"Zakonom o informacionoj bezbednosti i podzakonskim aktima definisani su nadležnosti, mere zaštite i postupanja u slučaju ugrožavanja bezbednosti sistema i podataka. Takođe, izrađena je Strategija razvoja informacione bezbednosti u Republici Srbiji, čije usvajanje očekujemo uskoro", najavila je državni sekretar.

Ovom prilikom, ona je pozvala građane da se informišu i putem broja telefona Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu - 19833, gde mogu da dobiju savete o zaštiti svojih IKT uređaja od kompjuterskih virusa.

RATEL kao nadležni Nacionalni Centar za za prevenciju bezbednosnih rizika u informaciono komunikacionim sistemima upozorio je sve korisnike računara o brzom širenju ransomware napada pod nazivom "WannaCry".

Imajući u vidu da je problem prisutan na Microsoft Windows sistemima RATEL, u cilju zaštite računarskih sistema, preporučuje svim korisnicima ažuriranje operativnog sistema kako bi bila instalirana sigurnosna ispravka MS17-010.

Preventivne mere preduzeo je i Sektor za informaciono-komunikacione tehnologije Uprave za zajedničke poslove republičkih organa, kako bi se sprečili eventualni napadi na informacione sisteme javne uprave.

Srbija nema mehanizme za uočavanje sajber napada

Srbija nema razvijene niti primenjene savremene mehanizme uočavanja izvršenja, ili izvršenih sajber napada, saopštila je danas Nacionalna organizacija QRIoT, kao ekspertska kontrolna organizacija koja je završila postupak skrininga - preliminarnog eksternog kontrolisanja jednog broja organizacija od posebnog značaja u Srbiji.

"Potrebno je u što kraćem roku promeniti ovakvo činjenično strane sa povećanim eksternim nadzorom i kontrolisanjem svih organizacija od posebnog značaja u Srbiji", navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik UO Zoran Bjelica.
Kao jedan od rezultata skriniga, navodi se da organizacije od posebnog značaja nemaju adekvatne stručnjake za polje informacione sajber bezbednosti.

"Centralni nadzorni sistem nije uspostavljen za informacionu bezbednost Srbije. Narodna banka Srbije kao sabirna tačka sajber napada nije objavila razvrstavanje napada. Preuzimanje identiteta organizacija u većini organizacija je lako izvodljivo. U industriji osiguranja - kod osiguravajućih kuća Srbije uočen je nivo velike nebezbednosti sa ocenom 2 - nizak nivo informacione bezbednosti", ističe se u saopštenju.

Kako se precizira, skrining jednog broja organizacija od posebnog značaja u Srbiji obavljen je po principu slučajnog izbora. Kontrolisanje je izvršeno po posebno razvijenim metodologijama i procedurama kontrolisanja i razvrstavanja sajber napada u Srbiji.

"Na osnovu ovog postupka i sagledavanje opšteg nivoa i poboljšanja ukupne informacione bezbednosti Srbije, s obzirom da je iz dosadašnjeg iskustva, uočeno da nije dovoljno promovisana važnost uspostavljanja i unapređenja bezbednosne kulture i higijene u organizacijama i ukazivanje na značaj primene novih propisa u ovoj strateški važnoj oblasti", piše u saopštenju.
Cilj izvršenog skrininga je, kako se ističe, u funkciji unapređenja bezbednosti korisnika kao i celokupnog sistema informacione bezbednosti u Srbiji, jer ovaj postupak može da ukaže na najranjivije tačke u nacionalnom sistemu, čiji su pojedini vitalni delovi potencijalno izloženi velikim informacionim rizicima a da sami korisnici nisu svesni tih rizika.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage