Naslovna  |  Srbija  |  Ministarstvo kulture: Utrostručiti izdvajanja za lokalne medije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

18. 04. 2017. Beograd

Autor: Fonet Izvor: Danas

Ministarstvo kulture: Utrostručiti izdvajanja za lokalne medije

Minimum novca koji treba garantovati medijima je jedan odsto budžeta, što je trostruko više od ovogodišnjeg proseka

Ministarstvo kulture i informisanja najavilo je da će se zalagati da se izmenama Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakonom o budžetu za 2018. godinu obezbede dodatni transferi lokalnim samoupravama za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, kako bi medijima bilo na raspolaganju najmanje jedan odsto budžeta.

Na osnovu sprovedenog istraživanja, Ministarstvo je saopštilo da su opštine i gradovi Srbije, van Kosova i Metohije, za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja izdvojili od 0,01 do 2,81, ili u proseku 0,37 odsto budžeta za ovu godinu.

Samo 18 gradova i opština u budžetu za 2017. godinu opredelilo je između jedan i dva odsto za projektno sufinansiranje medija. Rekorder po dodeli novca poreskih obveznika za medije je Novi Pazar sa 2,81 odsto budžeta ili 56,4 miliona dinara. Potom sledi Kovačica, koja je planirala 2,1 odsto godišnjih rashoda, ili 15 miliona dinara za medijske konkurse, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja. 

Opštine Gadžin Han, Kostolac, Rekovac i Smederevska Palanka odgovorile su Ministarstvu kulture i informisanja da za projektno sufinansiranje medija nisu planirali sredstva, dok iz Požarevca, Arilja, Žitorađe, Ćićevca i Priboja nisu poslali odgovor.

U apsolutnom iznosu najviše novca za medije izdvaja Beograd, 76 miliona dinara, što je svega 0,08 odsto gradskog budžeta.

Pošto su izdvajanja za medije u lokalnim samoupravama pre povlačenja države iz vlasništva na osnovu Zakona o javnom informisanju i medijima bila višestruko veća, Ministarstvo kulture i informisanja smatra da je minimum novca koji treba garantovati medijima jedan odsto budžeta, što je trostruko više od ovogodišnjeg proseka.

http://www.danas.rs/drustvo.55.html?news_id=343794&title=Ministarstvo+kulture%3a+Utrostru%c4%8diti++izdvajanja+za+lokalne+medije#sthash.GbmnrdmJ.dpuf

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage