Naslovna  |  Srbija  |  Pokrenuta vanredna kontrola kod 257 poslodavaca
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

14. 04. 2017.

Autor: Tanjug Izvor: Tanjug

Pokrenuta vanredna kontrola kod 257 poslodavaca

Tokom vanredne kontrole koju je Inspekcija rada pokrenula 11. aprila, kod 257 poslodavaca koji zapošljavaju 24.358 zaposlenih, otkriveno je da 34 poslodavca za 2.568 zaposlenih nisu uplaćivali zarade, izjavio je Ministar za rad Aleksandar Vulin

Navodeći da je proveravano da li su uplaćivani doprinosi i da li se isplaćuju zarade, Aleksandar Vulin je rekao da je kod još 15 poslodavaca za 704 zaposlena ustanovljeno da se zarade ne isplaćuju do punog iznosa.

"Nagori primer je poslodavac iz Zrenjanina koji od decembra 2014. do februara ove godine, bar ne legalno, nije isplatio nijednu zaradu", rekao je Vulin.

Kako je istakao, pored toga još 30 poslodavaca za 3.308 zaposlenih nije uplaćivalo doprinose čime je oštećena i država, ali i radnici.

"Najgori primer je poslodavac iz Šapca koji doprinose nije isplaćivao od decembra 2012. do februara 2017. godine", rekao je ministar.

Dodao je i da je Inspekcija rada protiv svih nadležnih podnela odgovarajuće prijave, kao i da je obaveštena Poreska uprava kako bi videla šta se dešavalo sa doprinosima i ko je zapravo odgovoran za sve što se desilo.

"Odgovarajuća naknada za rad tokom praznika"

Vulin je upozorio sve poslodavce da, ako rade za praznike, isplate odgovarajuću nadoknadu radnicima u skladu sa zakonom.
Podsećajući da su pred nama vasrkršnji i prvomajski praznici, najavio je da će Inspekcija rada, nakon praznika, proveriti sve poslodavce, koji su radili za praznike, da li su isplatili radnicima ono što im se po zakonu duguje.

"Proveravali smo koliko je poslodavaca isplatilo zarade za rad za vreme Dana državnosti - Sretenja i moram da kažem da 18 odsto od kontrolisanih poslodavaca, što je oko 47 poslodavaca, nije isplatilo odgovarajuću zaradu za rad u vreme praznika za nekih 1.268 zaposlenih!", rekao je ministar.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage