Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

06. 07. 2012. Beograd

Izvor: Kurir

Paklica cigareta ide na 300 dinara?

Nova vlada mogla bi da uskoro povisi akcize na alkohol i cigarete, što bi značilo momentalno poskupljenje ovih proizvoda, piše "Kurir".

Cigarete bi odmah mogle da poskupe za dvadesetak dinara, ali to je samo početak: zbog usklađivanja s direktivama EU akcize moraju da se utrostruče, pa će najjeftinije cigarete uskoro koštati 300 dinara!

"Rast akcize na cigarete mogao bi da bude do 20 dinara, ali tačni iznosi znaće se posle detaljnih analiza. Narednih godina akciza će umesto sadašnjih 70 dinara biti čitavih 200", kaže sagovornik Kurira iz nove vladajuće koalicije. 

Đorđo Radojičić, predsednik Grupacije proizvođača i prerađivača duvana, kaže da je najlogičnije da se dodatno oporezuje luksuzna roba - alkohol i cigarete. 

"Bolje to nego hleb i dečja odeća", smatra Radojičić. 

Đerđ Pap, poreski stručnjak, kaže da će ovakav potez povećati prihode, a i sa socijalnog aspekta je najopravdaniji. 

Cigarete i alkohol su luksuzna roba jer njihova cena najviše pogađa bogate. Istina je da će cigarete poskupeti, ali one su sada višestruko jeftinije nego u inostranstvu. 

"Svuda je tako, luksuzna roba je skuplja, i to ne zbog proizvođačkih cena nego zbog državnih nameta", ističe Pap i dodaje da povećanje akciza može da se izvede brzo. 

U Fiskalnom savetu kažu da bi povećanje akciza na alkohol i cigarete moglo do kraja godine da obezbedi oko tri milijarde dinara.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage