Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Slobodnovreme

12. 11. 2018.

Autor: N.T.B. Izvor: Radio Luna, foto: Narodno pozorište Užice/JPF

Ljubav, krv i osveta

Bolje je umreti sa šiknutom krvlju nego živeti sa ustajalom

Poslednje takmičarske večeri JPF-a publika u Užicu je videla Lorkinu dramu Krvave svadbe u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Grad teatra Budva. Jednostavna radnja uvodi nas u pripreme venčanja Verenika i Verenice koje tumače Vukašin Ranđelović i Milica Grujičić. U svadbenoj noći Verenica beži sa svojom prvom, neprežaljenom ljubavi Leonardom Feniksom (Pavle Popović), čiji su rođaci nekada davno ubili Verenikovog oca i brata. Kao što će opisati pozorišna kritičarka Aleksandra Glovacki na sceni osim ženske, osećamo i mušku patnju, a sam igrački ritam od početka nas priprema na zločin. Tiho i jasno.

-       Meni je bilo zanimljivo jer ja nikada nisam radio nešto bez jakog dramskog sklopa. Ovo je zapravo jako jednostavan siže, ali smo zapravo radili kroz ritam, kroz neki poziv u predstavu i ona je u principu teška i za publiku i za glumce, rekao je Igor Vuk Torbica koji potpisuje režiju.

Upečatljivu ulogu ima glumica Varja Đukić koja igra Verenikovu majku. Ona okamenjenim izrazom lica skriva patnju. Željna krvne osvete podstiče sina da pronađe ljubavnike, a dramatična hajka završava se smrću oba mladića.

-       Karakter majke u sebi nosi sav teret jedne patrijarhalne zajednice, oskudne u izborima i drugim mogućnostima. Potpuno naviknuta na tu vrstu umiranja, ciklusa i kruženja, tragedije i drame, samouništenja. I naravno da mi je to bilo teško da igram, jer je malo ovako zahtevnih uloga. Ona je potpuno zarobljena tim obavezama i nametom takvog materinstva i očuvanjem tradicije u svakom smislu, čak i onom koja dovodi čak i do ubistva sopstvene dece, ispričala je glumica Varja Đukić.

Glumica Milica Grujičić, koja je za ulogu Verenice dobila Ardaliona za najbolju žensku ulogu, kaže da nisu „ganjali“ samo strast, već ljubav prema životu uopšte.

-       Tu ženu koju sam igrala, ja nju doživljavam kao već mrtvu. U tom ambijentu ona ne može da diše, rekla je Milica.

Svi glumci su gotovo u svakom trenutku prisutni na sceni, oni nekada deluju kao orkestar koji ponavlja iste kretnje. Glumci su usklađeni i na njihovim licima ne očitavaju se emocije. Ljudska obličja imaju i Mesec i Smrt kako bi pojačali utisak da je je bezrerevna i iskrena ljubav nemoguća u društvu ugovorenih brakova i krvne osvete. Dok traje potraga, hajkači prizivaju Mesec kako bi otkrio ljubavnike i obraćaju mu se rečima "tužni Meseče, zlobni Meseče".

Ljubavnici beže sa mišlju da je bolje umreti sa šiknutom krvlju, nego živeti sa ustajalom.

 Festivalsak zavesa se spušta do sledećeg novembra. U čast nagrađenih Narodno pozorište u Gračanici izvešće večeras (12. novembra) predstavu Strah i beda Trećeg Rajha.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage