Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Slobodnovreme

12. 11. 2018.

Autor: N.T.B./J.P. Izvor: Radio Luna

Ardalioni gospodinu R

Zašto je poludeo gospodin R Jugoslovenskog dramskog pozorišta jednoglasnom odlukom žirija dobila je nagradu Ardalion za najbolju predstavu 23. JPF-a Bez prevoda. Režiseru predstave Bobi Jelčiću pripao Ardalion za najbolju režiju, a Boris Isaković izabran za najboljeg glumca. Dodeljeno ukupno devet Ardaliona.

Takmičarski deo Jugoslovenskog pozorišnog festivala koji se u Užicu odigrava 23. put, završen je predstavom Krvave svadbe u izvedbi crnogorskog Grad teatra Budva i novosadskog Srpskog narodnog pozorišta.

Odmah posle ove predstave zasedao je stručni žiri na čelu sa Lenkom Udovički koji je dodelio nagrade u devet kategorija. Dok su članovi žirija razmatrali kome će pripasti Ardalioni, i publika je pogađala ko će odneti nagrade. Tipovanja su bila na strani "gospodina R" koji je i pobrao najviše nagrada, ali je gledaoce očarala predstava Kad je Sombor bio Holivud, kojoj je pak žiri dodelio dva Ardaliona, za najbolju kostimografiju i specijalnu nagradu.

  1. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU PREDSTAVU–  dodeljuje se predstavi „Zašto je poludeo gospodin R“, Rajnera Vernera Fasbindera u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, u režiji Boba Jelčića. Odluka je doneta jednoglasno.

 

        2. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU REŽIJU – dodeljuje se Bobi Jelčiću za režiju predstave „Zašto je poludeo gospodin R“, Rajnera                   Vernera Fasbindera u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda. Odluka je doneta jednoglasno.

        3. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU ŽENSKU ULOGU – dodeljuje se Milici Grujičić za ulogu Verenice u predstavi „Krvave svadbe“ u                      koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Grad teatra Budva. Odluka je doneta većinom glasova.

 4. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU MUŠKU ULOGU – dodeljuje se Borisu Isakoviću za ulogu Gospodina R. u predstavi „Zašto je poludeo gospodin R?“ u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda. Odluka je doneta jednoglasno.

5. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU SCENOGRAFIJU – dodeljuje se Jasmini Holbus za predstavu „Pet života pretužnog Milutina“ u produkciji Ateljea 212 iz Beograda. Odluka je doneta jednoglasno.

6. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU KOSTIMOGRAFIJU – dodeljuje se Tatjani Radišić za predstavu „Kad bi Sombor bio Holivud“ u produkciji Narodnog pozorišta Sombor. Odluka je doneta većinom glasova.

7. Nagrada ARDALION ZA EPIZODNU ULOGU – dodeljuje se Ani Mariji Veselčić za ulogu Bjanke u predstavi „Kroćenje goropadnice“ u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Split. Odluka je doneta jednoglasno.

8. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJEG MLADOG GLUMCA i NAGRADA POLITIKE „AVDO MUJČINOVIĆ“- dodeljuje se Joakimu Tasiću za ulogu Simeona Njegovana, mladog gazde, u predstavi „Korešpodencija“ u produkciji Zvezdara teatra iz Beograda. Odluka je doneta jednoglasno.

9. Specijalna NAGRADA ARDALION – ravnopravno se dodeljuje kompozitorki Ireni Popović Dragović za muziku u predstavi „Kad bi Sombor bio Holivud“ u produkciji Narodnog pozorišta Sombor i glumačkom ansamblu predstave „Pet života pretužnog Milutina“ u produkciji Ateljea 212 iz Beograda. Odluka je doneta jednoglasno.

Poslednjeg dana festivala, 12. novembra, biće uručene nagrade, a u čast nagrađenih biće odigrana predstava Strah i beda Trećeg rajha Narodnog pozorišta u Gračanici.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage