Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Slobodnovreme

09. 10. 2018.

Autor: Nela Tomić-Bogdanović Izvor: Radio Luna

Politiku ostavljam glupim ljudima

Izložba Slobodan Penezić Mleko i krv autora Željka Markovića otvorena je u Gradskoj kući.

Porodica Slobodana Penezića je prošle godine poklonila Istorijskom arhivu njegovu zaostavštinu: dokumenta, fotografije, pisma od čije građe je i nastala ova izložba. Među najvažnijim gostima bio je Srđa Penezić, sin Slobodana Penezića Krcuna. Potresen velikim interesovanjem ljudi da vide izložbu zahvalio se svima koji su došli. 

-Ja nisam očekivao veliki odziv, nisam spremio ništa i malo ću da improvizujem. Mogu da vam kažem samo da je moj otac na neki način živeo za Užice. Jeste živeo u Beogradu, ali stalno je putovao i tako se desilo da je i poginuo na putu iz Užica, rekao je on.

Ispričao je da je izložba praktično nastala od hrpe papira koja je dugo stajala u njegovoj porodičnoj kući.

- Kada sam jednom dao Željku tu dokumentaciju bio sam zapanjen kada je on počeo da otkriva sve što je kasnije svrstao u izložbu. Oduševljen sam kako su oni zaista uspeli da ispričaju priču i u grafičkom smislu je ovo jedno veoma zanimljivo delo.

Srđa je na svoj način prevazilazio kontroverze koje su se godinama plele oko njegovog oca. S jedne strane smatran je zločincem, a s druge opet doživljan je kao patriota koji je mnogo uradio za svoj grad.

- Ja sam jako dugo živeo u Americi i imao sam priliku da se sretnem s ljudima koji maltene nisu hteli da uđu u sobu sa mnom. Za mene je moj otac bio moj otac, ja ga nisam poznavao kao javnu ličnost, bio je dobar i pažljiv, učio me da vozim biciklu. Oni koji imaju potpuno negativno ili skroz pozitivno mišljenje, nadam se da će to prevazići. Niti treba da prave kult od njega, a ni najgoreg čoveka na svetu, rekao je Srđa Penezić koji je imao tek 12 godina kada je njegov otac poginuo.

Srđa je u Americi živeo 35 godina, gde se, kako kaže, družio sa ljudima koji nisu ni znali ni ko je njegov otac niti su ga to pitali. Razgovarali su o tome kako da naprave dobar dokumentarni film, pričali su o muzici, Bitlsima i nije bilo potrebe da se nosi sa pritiskom uloge i značaja njegovog oca.

-Živeo sam lepo, trudio se da živim sa prijateljima. politiku ostavljam mnogo, mnogo glupim ljudima.

Iako je u Americi proveo lepe godina i decenije, srećan je što je ovde, pa između ostalog i zbog toga što danas može da prisustvuje otvaranju ovakve izložbe.

-Moj brat Relja i sestra Vida koji su u Americi nemaju tu mogućnost, zaključio je Srđa koji se u Srbiju zauvek vratio pre četiri godine.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage