Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Slobodnovreme

15. 11. 2017. Užice

Autor: Aleksandra Ranković Izvor: Radio Luna

Prodavci smrti!

Druge večeri Jugoslovenskog pozorišnog festivala Crnogorsko narodno pozorište Podgorica izvelo je komad Nikolaja Erdmana, Samoubica u režiji Veljka Mićunovića.

Druge večeri Jugoslovenskog pozorišnog festivala Crnogorsko narodno pozorište Podgorica izvelo je komad Nikolaja Erdmana, Samoubica u režiji Veljka Mićunovića.

Mali, običan čovek sa velikim snovima ali i problemima, motivisao je Veljka Mićanovića da komad napisan pre 90 godina učini aktuelnim i stvarnim na svi meridijanima u 21. veku. Priča o čoveku kome se život raspada, čoveku koji očajnički traži pomoć porodice i društva večitom pričom o samoubistvu kao bekstvu i slabosti zaintrigirala je i zapitala publiku ko su zapravo manipulatori. Da li su to pripadnici takozvanog elitnog društva, višeg sloja, salonski intelektualci, umišljeni kvazi umetnici ili predvodnici sindikalnih grupa? Možda je to i jedna prodavačica ljubavi koja želi da bude upamćena da se neko zbog nje ubio? Ili je to porodica koja ništa ne preduzima?

Da li je to nekada i sama žrtva koja pretnjom suicidom manipuliše svima?

Užička publika sa kojima smo razgovarali nije krila da je u mnogim likovima prepoznala svoje okruženje.

Reditelj Veljko Mićunović rekao je da je festivalska publika gledala predstavu koja je izmenjena 30 odsto u odnosu na originalnu,zbog tehničkih uslova. Samim tim, promenjen je i kraj i u festivalskoj verziji. Suprotno originalnoj, nesrećnik se ubija.

„U originalnoj predstavi nema pucnja na kraju,već nade .Ja sam hteo da Erdmanov tekst pročitam izdrugog ugla.Mislim da živimo u trenutku kada je moguće poverovati da stvari mogu da se promene,u lošem smislu.Danas je moguće da neko preko noći postane glavni.To je surova realnost koja nas je dovela tu gde smo“,rekao je  Mićunović.

Nesrećnog, depresivnog, gladnog, tragikomičnog Podsekaljnikova igra Milivoje Mišo Obradović. Sanjajući svoje snove, izopšten od porodice i društva, nezaposlen, na ivici egzistencije, mali običan čovek preti samoubistvom, ne shvatavši da je čak i njegov sopstveni život, pa i smrt na prodaju. Kupiće ga predstavnici različitih društvenih slojeva, ljudi sa margine, kojima je sistem uništio moralne, duhovne i društveno odgovorne ljudske postulate.

Danas je sve na berzi, prodaju se pokretne i nepokretne vrednost, prodaju se čak i život i smrt!

Demoni u ljudskom obliku napadaju, provociraju, iskušavaju obične smrtnike, spremni da ga kupe, ubiju i unovče po svaku cenu. Nekoga ko bi, po svim kanonima hrišćanstva trebao da ubedi nesrećnike da je život lep, čoveka koji se zaklanja iza krsta a bogohuli, veoma istinito je odigrao glumac Danilo

U komadu Samoubica igraju Milivoje Mišo Obradović, Ana Vučković, Ana Vujošević, Dejan Ivanić, Srdjan Grahovac, Dušan Kovačević i drugi. Kostim je odabrala Jelena Stokuća, dramaturgiju potpisuje Slobodan Obradović a za scenografiju i izbor muzike opredelio se reditelj.

Da li možemo promenite svet? Da li možemo promeniti ljude oko sebe, njihov odnos prema nama? Da li se i kako menjamo? Ko nam je kriv? Šta nam treba? Lična ili kolektivna revolucija? Možda odgovor leži u nama.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage