Naslovna  |  Slobodnovreme  |  Kusturica: Dobri fimovi ne prolaze jer batina Holivuda vlada
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Slobodnovreme

28. 09. 2017.

Izvor: N1/Srna

Kusturica: Dobri fimovi ne prolaze jer batina Holivuda vlada

Proslavljeni režiser Emir Kusturica smatra da se filmovi već dugo ne prave iz filozofskih ili književnih razloga već "u jednoj zbrci i pojednostavljivanju", te navodi da će festivali postati kultna mesta na kojima će filmovi da preživljavaju.

Proslavljeni režiser Emir Kusturica smatra da se filmovi već dugo ne prave iz filozofskih ili književnih razloga već "u jednoj zbrci i pojednostavljivanju", te navodi da će festivali postati kultna mesta na kojima će filmovi da preživljavaju.

On navodi da je svetska kinematografija u jednoj vrsti baroka, u kome ne postoje pravci i autori koji zadaju te pravce, nego stihijski pristup kinematografiji u kome ne mora da bude svega onoga što se učilo u školama - lepih žena, lepog vodopada, prirode, kuće i dobre priče.

-         Mi, nažalost, živimo u vreme kada bioskop više ne predstavlja hram umetnosti, kao što je to bilo u vreme šezdesetih, sedamdesetih, pa i osamdesetih, naveo je Kusturica.

On je za sarajevsko Oslobođenje dodao da je zato značajno da postoje festivali dobrog autorskog filma, jer dobri filmovi uglavnom ne dobiju distribuciju.

Prema njegovim rečima, preovladavaju "šala, šega i komika, mačevanje" jer više nema nikoga ko bi mogao da zada taj ukus.

-         "Nema onoga čega je bilo kada sam ja bio student, kada Žika Pavlović napravi novi film, da onda čitava Jugoslavija bivša pokušava da bude kao Žika Pavlović. Ili, ideš u Veneciju, Antonini je napravio novi film i svi pokušavaju da budu Antonini. Naredne godine dođe Bergman, pa hoće da budu kao on", kaže Kusturica.

On navodi da je tehnologija "učinila šta je učinila", te da je, pored dobrih stvari, loše to da će kinematografija završiti kao opera jer će svaki grad imati možda jedan bioskop sa sedam-osam sala, a sve ostalo će da se gleda na telefonu, kući i drugim sličnim formama.

-         "Povećao se broj filmova, ali nema filmova kao što su bili filmovi Žike Pavlovića. Zašto ih nema? Svi romani koji se pišu zavise od vremena, pa i od onoga šta vreme zadaje. Tako je i nas ovo vreme preusmerilo na vulgarnost rijalitija i vulgarnost života, koja je zapravo političko oružje koje preusmerava pažnju na ono što ne treba", ocenio je Kusturica.

Prema njegovim rečima, u svetu nikad nije bilo ovoliko dobrih autora, ali nikad nije bilo manje prostora u tržišnoj trci, koja je postavljena kao nešto što je neravnopravno.

Kusturica ističe da u Americi ima pet autora koji su napravili fantastične filmove, ali ne mogu da izdrže "tu stiješnjenost" u koju je upao svetski film, upravo zbog "batine Holivuda koji vlada".

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage