Naslovna  |  Slobodnovreme  |  Racionalnom potrošnjom struje uštede i do 20%
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Slobodnovreme

27. 07. 2017.

Autor: euractiv.rs Izvor: euractiv.rs

Racionalnom potrošnjom struje uštede i do 20%

U Srbiji 2,5 miliona domaćinstava potroši skoro pet puta više struje od evropskog proseka

U Srbiji 2,5 miliona domaćinstava potroši skoro pet puta više struje od evropskog proseka, a menjanjem navika potrošnja bi mogla da se smanji za 20%, istaknuto je 26. jula na skupu o liberalizaciji tržišta električne energije, energetskoj efikasnosti i racionalnom korišćenju. I dok većina građana kaže da štedi struju da bi im računi bili manji, stručnjaci ukazuju na prednosti energetske efikasnosti nad štednjom.

Tribinu je organizovala agencija Ninamedia u saradnji sa Javnim preduzećem Elektroprivreda Srbije (EPS) u okviru projekta "Edukacija kupaca o liberalizaciji tržišta".

Prema istraživanju u kojem je učestvovalo 1.800 građana Srbije, 86% njih štedi električnu energiju zbog manjeg računa za struju, dok 35% nije znalo šta bi ih još motivisalo da racionalnije troše električnu energiju.

Inženjer elektrotehnike i računarstva Stefan Sikimić rekao je da energetska efikasnost nije isto što i štednja, jer ona uvek podrazumeva neka odricanja, a efikasnost ne.

"Kroz energetsku efikasnost ne narušavamo kvalitet života niti rada, ali smanjujemo troškove i čuvamo životnu sredinu", istakao je Sikimić.

On je objasnio da se kroz promene određenih navika može mnogo uraditi kako bi se povećala energetska efikasnost.

"Korišćenjem štedljivih sijalica, eko režima na električnim uređajima, ali i termoizolacije na objektima može se dosta postići u uštedi energije", kazao je Sikimić.

On je objasnio da električni uređaji troše energiju ako su priključeni na struju, čak i ukoliko se ne koriste.

"Prilikom kupovine električnih aparata treba voditi računa i o energetskoj klasi, jer je A klasa najefikasnija, dok je G najmanje efikasna, a razlike u rashodu mogu biti čak dvostruko veće", naveo je Sikimić.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage