Naslovna  |  Slobodnovreme  |  Banke dižu cenu održavanja tekućeg računa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Slobodnovreme

20. 07. 2017. Srbija

Autor: Radio Luna Izvor: Agencije

Banke dižu cenu održavanja tekućeg računa

Banke su najavile podizanje naknada za održavanje i vođenje tekućih računa

 

 

Kada je Ljubodrag Savić, profesor na beogradskom Ekonomskom fakultetu, otišao u banku da otvori tekući račun, bankarska službenica ga je obavestila da je cena mesečnog održavanja računa tolika i tolika.

„A kako vi to održavate račun za te pare. Da li svakih sedam dana vadite fasciklu iz fioke i brišete sa nje prašinu“, upitao je profesor službenicu.

U bankama, kao što je poznato, svaka usluga se plaća, a banke najviše zarađuju na onim proizvodima koje građani moraju, po slovu propisa, da imaju, a to su tekući računi. U Srbiji ima čak 7,4 miliona tekućih računa, a njih je otvorilo 4,9 miliona građana što znači da neki građani imaju po dva i više računa, piše Politika.

Koliko košta tekući račun?

Kako tekući račun ima veliki broj građana, banke na osnovu naknade za ovu uslugu zarađuju poprilično, piše portal Kamatica.

Ukoliko pogledamo u pojedinim bankama ova usluga je besplatna, pa ne možemo da ne primetimo da je u drugim za ovo potrebno izdvojiti i do 610 dinara. Održavanje računa ne naplaćuje samo par banaka, ali se može desiti da su ovi računi vezani za studente i mlade, dok za starosnu granicu preko 27 godina ova usluga košta u većini banaka.

Veća cena održavanja uglavnom bi trebala da obezbedi određeni benefit, ali osnovne stvari poput mbankinga, ebankinga, podizanje novca na bankomatu, trajnih naloga i sms obaveštenja imaju u okviru skoro svih paketa, pa zašto se onda cena ove usluge razlikuje toliko?

Pojedine banke su visoke naknade za vođenje računa opravdale besplatnim deviznim računima, ali i osiguranjem od zloupotrebe oduzete kartice, skimminga, troškova blokiranja i zamene kartice i nezakonitog korišćenja mobilnog telefona od strane trećih lica.

Bankari će svakako uz tekući račun svojim klijentima ponuditi i određene platne kartice, ponekad one imaju određene benefite poput kupovine na rate bez kamate, uslovljavaju klijente da otvore određeni tekući račun, ali za većinu ćete morati da se izdvajte novac na mesečnom nivou na ime članarine.

Koliko ovi benefiti koriste, a koliko nas ustvari koštaju najbolje svedoči činjenica da je broj korisnika dozvoljenog minusa veliki, iako je ovo najskuplji vid zaduživanja, ali je jedan od osnovnih vidova kreditiranja vezan za tekući račun. Nije nepoznata ni činjenica da banke uz pojedine gotovinske kredite sa nižim kamatnim stopama vezuju obavezno otvaranje određenog tipa tekućeg računa.

Visina naknade koju klijenti plaćaju u velikoj meri nisu direktno vezani sa benefitima koje taj tekući račun sa sobom nosi, ali je za većinu korisnika banke prihvatljivije plaćanje i većih mesečnih troškova od promene banke, a to je jedna od karata na koje banke igraju.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage