Naslovna  |  Slobodnovreme  |  Pomozite mačkama lutalicama tokom zime
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Slobodnovreme

28. 11. 2016. Varšava

Autor: Beta Izvor: Beta

Pomozite mačkama lutalicama tokom zime

Evo šta građani mogu da učine za naše četvoronožne ljubimce.

Gradonačelnica Varšave Hana Gronkjevič Valc apelovala je na sugrađane i upravnike zgrada da pomognu uličnim mačkama lutalicama da prezime tako što će im ostaviti otvorene prozore podruma i mogućnost da tu nađu utočište da se ogreju.

- Jesen i zima su težak period za sve životinje. Grad Varšava apeluje na žitelje prestonice da se aktivno uključe u pomoć životinjama koje su stalni deo gradskog ekosistema. Boravak mačaka lutalica u gradskim podrumima efikasno i na prirodni način sprečava premnožavanje miševa i pacova - navela je gradonačelnica u pozivu da se uličnim mačkama omogući ulaz u podrume i pristup vodi.

Na oko 30.000 uličnih mačaka Varšava ne gleda kao na lutalice iako nemaju vlasnike već kao na "četovornožne komunalce" koji pomažu ekološki u deratizaciji grada.

- Ne gleda se na njih kao na lutalice bez vlasnika. Zabranjeno je da se hvataju, odvoze i da im se na bilo koji nacin otežava život - kazala je o brizi gradskih vlasti za 29.618 varšavskih maca uličarki portparolka grada Agnješka Klomb u januaru kada je napravljen i zvanični popis.

U poslednje tri godine gradske vlasti Varšave nabavile su za prehranjivanje uličnih maca 950.000 kilograma hrane za mačke, a neki gradovi u Poljskoj, koji su kao i Varšava izračunali da im se i finansijski isplati briga o mačakama lutalicama, čak besplatno dele zainteresovanim gradjanima i četvrtima drvene mačije hotele, multipleks kućice za više mačaka.

Dok čitate ovu vest, zapitajte se se o sudbini naših domaćih lovaca miševa i zato apelujemo da ukoliko ste u mogućnosti i vi poslušate savete Varšavskih vlasti.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage